Reprezentacyjny produkt i smak naszego regionu to wędzono-suszona śliwka węgierka o nazwie „Suska Sechlońska”.
Jest słodko-kwaskowata i soczysta, z lekkim posmakiem wędzenia.
Uprawia się ją i produkuje w Beskidzie Wyspowym od wieków, a w wiejskiej kuchni galicyjskiej jest używana na codzień do wzbogacania smaku potraw.
Nasze regionalne potrawy:
- Krupnik z suską
- Babska kapusta z miodem i suską
- Barszcz czerwony z warzywami i ze suską
- Pierogi ze suską w sosie śmietankowo-karmelowym
- Pierogi z kapustą i suską
- Roladki drobiowe papryką i suską
- Szaszłyki z suską
- Schab w suskowym sosie i kluskami ziemniaczanymi
Specjalnością regionu są potrawy z królika:
- Zupa pomidorowa na króliczym rosole z łazankami
- Gulasz kosiarzy (zupa z duszonym mięsem królika, cebulą i serwatką)
- Aromatyczny żur kwaszony z wiejską kiełbasą
- Pieczony marynowany królik z czosnkiem, cebulą, boczkiem i żeberkami